פלאי הטכנולוגיה השפיעו רבות על עולם העיצוב והאומנות, על התעשייה ועל הפרסום. בשל כך, שיטת הדפוס בעולם השתנתה והתפתחה, כשהיום אנו רואים סוגים שונים של הדפסות בטכניקות שונות ומגוונות המייצרות תוצרים שונים של אומנות וגרפיקה. כיום נוהגים להפריד בין שתי שיטות נפוצות של הדפסה: דפוס אופסט (offset), והדפסה דיגיטלית.
הדפסה דיגיטלית
זהו דווקא סוג ההדפסה החדשני יותר. בעוד שבסוג השני של הדפוס, יש נם מספר תהליכים הקודמים להדפסה עצמה, הדפסה דיגיטלית היא מהירה יותר ויעילה יותר. היא מעבירה את התמונה ישירות למשטח ההדפסה בצורה חסכונית.
חסרונות ההדפסה הדיגיטלית
על אף יעילותה של הדפסה זו מבחינת זמן וזמינות, יש לה מספר חסרונות. מבחינת איכות הצבע, הצבעים לעיתים יוצאים דהויים יותר או שונים באיכותם מצבעי המקור. הדבר משמעותי במיוחד כשמדובר בעיצוב גרפי או עיצוב תעשייתי, שאז המעצבים מעניקים תשומת לב רבה לצבעים. כמו כן לעיתים הרזולוציה אינה מותאמת ומטושטשת יותר, ובשל כך גודל התמונה עלול להיות קטן מהמשטח או לחלופין לצאת מהשוליים.
מהו דפוס אופסט
דפוס אופסט (offset), נחשב כשיטת הדפסה מודרנית, אך הוא שיטת דפוס קלאסית יותר, שקודמת לשיטת ההדפסה הדיגיטלית. בניגוד להדפסה הדיגיטלית שמעבירה את התמונה ישירות למשטח ההדפסה, בדפוס אופסט ישנם מספר שלבים המתבצעים בין הגעת התמונה לדפוס והדפסתה על גבי המשטח.
שיטת ההדפסה בדפוס אופסט
שיטת דפוס אופסט כוללת כמה שלבים ומשלבת טכניקות הדפסה שונות מאלו של ההדפסה הדיגיטלית. למעשה, יוצר המדפיס דמות מסוימת, שהיא למעשה תמונה המשקפת את הדף אותו רוצים להדפיס. התמונה נמצאת על פני לוח אלומיניום דקיק. במכונה עצמה מונח גליל בלנקט, ועל גבו מורכב לוח האלומניום המכיל את התמונה. גליל בלנקט הוא גליל מכוסה בגומי שמטרתו היא העברת התמונה בגרפיקה אל לוח ההדפסה עצמו הצובע בצבע.
גליל נוסף, המכיל צבע הדפסה (מדובר בצבע איכותי ולא בדיו), מוצמד אל לוח האלומיניום ואל גליל הבלנקט. כך הצבע עובר מגליל הצבע, אל הגליל הריק, ממנו אל לוח המתכת וממנו אל הנייר עצמו. למעשה כוללת שיטת דפוס זה משטחים ללא צבע ומשטחים בעלי צבע, עם משטחי חציצה באמצע. הדפסה זו מחקה במידת מה שיטות הדפסה עתיקות יחסית.
יצירת התמונה בדפוס אופסט
בדפוס זה, יש ליצור בתחילה תמונה, או פוסיטיב, שעל גביה יושלך הצבע. בעבר היה שימוש בטכניקת אור מיוחדת, המזכירה נגטיב של צילום. כיום ישנו שימוש בלייזר לשם יצירת התמונה. הלייזר מוקרן על גבי הלוח, הנמשך בחומר שנקרא "אמולסיה", שבו נוצר שינוי כימי, שיוצר נגטיב, אשר ממש כמו בצילום, נטבל בחומרים כימיים שמביאים אותו לידי תמונה שאינה צבועה. החלקים אשר היו חשופים לאור, הם אלה שיעברו בהמשך צביעה.
הדפסה של התמונה עצמה בשימוש צבע
בשלב הבא לאחר יצירת הנגטיב של התמונה, ויצירת איזורי אור בחלקים שאמורים להיות מודפסים, יש למצוק צבע על התמונה. הנגטיב נמרח בחומר שומני מיוחד, ואילו גליל ההדפסה מתמלא בצע שמן מיוחד המותאם עבור הדפסת תמונות. לא מדובר בגליל דיו מוכן כי אם ביציקה ממש של צבע שמן אל המכונה.
הצבע השומני מתמזג עם החומר השומני הנמצא על גבי הנגטיב, באותם איזורים שספגו אור (כמו בנגטיב העשוי מתמונה שחור – לבן, כך גם בנגטיב של תמונה זו, החלק הלבן נחשף לאור). כך למעשה ישנם איזורים שיעברו הדפסה וישנם איזורים בתמונה אשר ישארו יבשים.
דפוס האופסט כבעל צוויון עתיק
בעוד שהתפתחות הטכנולוגיה הביאה לשיטות דפוס מודרניות, מהירות ותעשייתיות, השתמר לצידן דפוס האופסט השומר על צוויון הדפוס הישן, אם יש לומר עתיק משהו.
דפוס זה מזכיר במהותו את דפוס האבן הקדום. בעבר טכניקה זו שימשה להדפסה של טקסטים על גבי נייר, אולם כיום היא משמשת את עולם האומנות כצורה של הדפסה ייחודית ואיכותית היוצרת קונטרסט ייחודי של צבע ושל משטחים על גבי הנייר. השיטה משמשת גם להדפסת תמונות איכות ברמה גבוהה. בכך הדפסה זו מהווה הפרדה כיום בין אומנות לבין הדפסה תעשייתית או הדפסה של מקורות קריאה.
איכות הצבע בהדפסת אופסט
טכניקה זו שומרת על איכות וייחודיות ושמה דגש מיוחד על איכותו של צבע ההדפסה שמאפשר שליטה טובה יותר בגוון ובעוצמתו ונשמר לאורך זמן בצורה טובה יותר. בנוסף היא מאפשרת לפזר את משטחי הצבע על גבי הנייר בצורה שונה. גווני הצבע משתמרים בצורה טובה יותר ובולטת לעין.
דפוס אופסט איכותי בישראגרף
דפוס אופסט משמש כיום את עולם האומנות בעיקר והדפסה של תמונות איכות. הוא דפוס פחות נפוץ, ואצלנו בישראגרף תוכלו למצוא שירות כזה. כיוון שאנו חברה שמקפידה מאוד על איכות המוצרים אנו לא מתפשרים על הדפסה שהיא פחות מהטובה ביותר ומספקים ללקוח את מגוון סוגי ההדפסות שבהן יחפוץ.
דפוס האופסט נוצר אצלנו במכונות ייחודיות ובשיטה מסורתית לצד טכניקות מודרניות של הדפסה. השירות מותאם מאוד עבור אומנים ומעצבים ועבור אנשי תעשייה ואומנות.